Projekti

Najznačajnija aktivnost Udruge Pravnik koja datira još od 1967. godine je izdavanje časopisa Pravnik – najstarijeg studentskog časopisa za pravna i društvena pitanja u RH. U Pravniku objavljujemo najkvalitetnije studentske radove, nerijetko nagrađene Rektorovom ili Dekanovom nagradom, prikaze stručne literature te ostale zanimljivosti iz pravne sfere. Časopis izlazi dva puta godišnje, obično u prosincu i lipnju.

Svake godine u mjesecu listopadu Udruga Pravnik organizira višednevni Kongres studenata prava na kojem se detaljno obrađuje određena tema kroz predavanja pravnih i drugih stručnjaka te konstruktivnu raspravu studenata i predavača. Sudionika je stotinjak, a dosadašnji Kongresi su se bavili bioetičkim izazovima, problemom međunarodnijh migracija i izbjegličkog prava, gospodarskom krizom, međunarodnim sukobima u 21. stoljeću te radnim pravom i položajem radnika.

Također, već nekoliko godina uspješno provodimo natječaj Pravnikova stručna praksa, projekt kojim se studentima PFZG-a omogućuje obavljanje stručne prakse u nekoliko zagrebačkih odvjetničkih ureda, čime studenti stječu prijeko potrebno praktično iskustvo i vještine rada – temelj za buduće zanimanje. Natječaj za Stručnu praksu se obično raspisuje na početku semestra (u listopadu i ožujku), a praksa studenata traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

U prosincu se u organizaciji Udruge tradicionalno održava dobrotvorna akcija Pravnikovo srce kojom nastojimo potaknuti studente PFZG-a da se uključe i pomognu socijalno ugroženim skupinama društva (siromašnim obiteljima, beskućnicima, žrtvama obiteljskog nasilja i zlostavljanja i dr.) kako bi im se bar malo olakšao život u blagdanskom razdoblju.

Konačno, tri do četiri puta godišnje Udruga organizira i tribine o aktualnim pravnim, političkim i društvenim pitanjima. Odličan odaziv na njih ukazuje na potrebu redovitog održavanja takvih i sličnih projekata kako bi se studentima PFZG-a omogućio kvalitetan sadržaj i izvan službenog akademskog curriculuma.