8. Kongres studenata prava

14409825_621104514726320_7309848711997935514_o

„Kongres studenata prava“ održat će se osmu godinu zaredom na Pravnom fakultetu u Zagrebu, od 12. do 14. listopada 2016. g. pod naslovom „Novi čimbenici u pravnom poretku EU i budućnost europskih integracija.“ Prijave će biti otvorene 3. listopada 2016. godine, a možete nas pratiti i putem facebook stranice i događaja!

S ponosom vam javljamo da i ove godine Udruga Pravnik organizira Kongres studenata prava, i to na temu “Novi čimbenici u pravnom poretku EU i budućnost europskih integracija”!

KADA: 12. – 14. listopada 2016.

GDJE: Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu – aula Sveučilišta, Trg maršala Tita 14

PRIJAVE: 3. – 7. listopada (23:59h) putem ovog web obrasca

SUDIONICI: Prijaviti se mogu svi studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu, a rezervirano je 10 mjesta za studente ostalih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.
Također, potaknuti dobrim iskustvima s prošlogodišnjeg 7. Kongresa, proširujemo međufakultetsku suradnju ove godine i izvan nacionalnih okvira te će na ovogodišnjem Kongresu, osim studenata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, sudjelovati i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu te Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

PROGRAM:

NAČELNI PROGRAM:NAČELNI PROGRAM:
12.10. – srijeda – aula Sveučilišta u Zagrebu

8:00 Registracija sudionika
9:00 Službeno otvaranje
9:30 Što Europska unija jest i što želi biti?
10:40 Stanka
11:00 Eurozona i novi mehanizmi zajedničke monetarne politike
12:10 Stanka za kavu
12:30 Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo – TTIP (panel)
14:10 Ručak

13.10. – četvrtak – Kuća Europe, Augusta Cesarca 4

9:00 Odnos ustavnog prava i prava Europske unije – sukob ili sinergija?
10:10 Stanka
10:30 Uloga Europskog suda
11:40 Stanka za kavu
12:00 Schengen i Dublinski sustav u Europi gdje je opasnost od terorizma svakodnevica (panel)

14.10. – petak – aula Sveučilišta u Zagrebu

10:00 Političke grupacija i previranja unutar EU, s osvrtom na Brexit
11:00 Stanka za kavu
11:10 Europski narod(i) – postoji li europski indentitet
12:30 Završna ceremonija i podjela potvrda o sudjelovanju

Svjedočeći upravo tektonskim pomacima unutar Europske unije, Kongres smo ove godine odlučili posvetiti problemima s kojima se trenutno susreće, nastojeći pokriti što širi spektar zbivanja – od migrantske krize preko Brexita pa sve do novih mehanizama monetarne politike. Neposredan cilj ovogodišnjeg Kongresa osvješćivanje je studenata o zbilji situacije u kojoj se nalazi EU te artikuliranje projekcija za budućnost Europskog projekta. Duboko vjerujući u Europsku uniju kao čimbenika napretka europskih nacija i naroda u svim segmentima, a istovremeno prepoznajući blagu rezignaciju i manjak aktivizma mladih u „europskim“ pitanjima, želimo kroz analizu različitih turbulentnih zbivanja s kojima se EU susreće, kako na institucionalnoj razini tako i na praktičnom nivou, osvjestiti studente o važnosti tih pitanja kao i o činjenici da njihove posljedice sve nas kao stanovnike Europe neposredno zahvaćaju. Time želimo postići i posredni cilj – potaknuti interes u mladima za nužno aktiviranje i postupno involviranje u raspravu i znanstveni angažman oko uvijek aktualnih „europskih“ pitanja.

Konkretno, na ovom Kongresu želimo analizirati trendove kretanja europskih politika u svjetlu najaktualnijih događanja, te ih prikazati kroz pravne okvire:

1.)          Nakon velikih nesuglasica oko zbrinjavanja vala migranta iz bliskoistočnih i sjevernoafričkih zemalja, postalo je i više nego jasno da Europski sustav azila nije adekvatan za takvu magnitudu priljeva azilanata, te se Dublinski sustav praktično nije primjenjivao. Uz to, suspendiranja Schengenskog sporazuma kojem su probjegle neke od država članica, je bez presedana u dosadašnjem razvoju prema „Europi bez granica.“ U tom pogledu proanalizirat će se manjkavosti obaju pravnih okvira te posljedice odnosno korektivi koji su bili i koji će tek biti primijenjeni u tom pogledu.

2.)          Pored toga, Europsku uniju potresa još jedan značajan događaj – referendumom donesena odluka stanovnika Ujedinjenog  Kraljevstva (UK) o izlasku iz Europske unije. Cilj nam je izvršiti analizu pravnih i ekonomskih posljedica izlaska Ujedinjenog Kraljevstva po samo UK i po EU. U okviru te teme, želimo se također osvrnuti na različite položaje zemalja članica i saveza članica unutar EU te opreke (pa i otpore) unutarnjih politika država članica preama politikama Unije. Time će se dati uvod u pitanje smjera kretanja europske integracije u cjelini, koje se provlači kao crvena nit kroz dosada navedene probleme. Teme iz prve dvije točke zaokružit ćemo raspravom o europskom identitetu (odnosno manjku istog) uz poseban osvrt na projekcije smjera kretanja europske integracije.

3.)          Što se tiče ekonomske sfere, Europska unija se nalazi pred velikom prekretnicom – potpisivanjem sporazuma o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (eng. Transatlantic Trade and Investment Partnership, skraćeno: TTIP). Pošto je ovo tema o kojoj se dosad relativno malo pričalo u Hrvatskoj, a sam TTIP će biti od neopisivog utjecaja, kako na europske potrošače, tako i na tvrtke i proizvođače, želimo studentima ukazati na važnost ovog pitanja. Naglasak ćemo staviti na pitanja donošenja tog i sličnih sporazuma u prošlosti, odnosno procese pregovora i ratifikacije, a ponajviše na problem usklađivanja europskih proizvodnih standarda s američkim te pravne mehanizme koji će biti uvedeni za rješavanje sporova između ulagača i pojedinih država, odnosno sprovesti cost-benefit analizu cjelokupnog projekta. Pored samog TTIP-a, proanalizirat će se i strategije razvoja Europske monetarne unije u okviru plana „Europe 2020“ i instrumenata uvedenih nakon zadnje ekonomske krize.