4. Kongres studenata prava

4. Kongres studenata prava i ekonomije održao se pod nazivom „Svjetska gospodarska kriza“ te je od posebne važnosti zbog interdisciplinarnog pristupa složenim graničnim pitanjima prava i ekonomije u razdoblju aktualne globalne financijske krize.

Pozornost je pridana pitanju globalne ekonomske krize i s njom povezanih fenomena, pravne regulative i ekonomskih aspekata,te prije svega stanju u Republici Hrvatskoj i pravima potrošača u krizi.

Na  ovom kongresu sudjelovalo je oko 120 studenata pravnih i ekonomskih fakulteta te mnogi uvaženi gosti predavači.

Prvog dana predavanja su održali: prof. dr. sc. Mladen Vedriš, redoviti profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji nas je uveo u temu, objasnivši sam nastanak ekonomske krize u svijetu, Josip Tica, profesor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je održao predavanje pod nazivom „Utjecaj pravnog sustava na ekonomski napredak“ i Alain Parguez  sa Sveučilišta Franche-Comté u Francuskoj, sa svojim predavanjem pod nazivom „The economics of a man made catastrophe: The future of the Eurozone crisis and how to escape from the race to abyss”.

Drugog dana Kongresa, u prostorijama Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predavanja su održali: Ana Bobić, MJur (Oxon), koja je govorila o protekcionizmu kao jednom od uzroka krize u Hrvatskoj, mr. sc. Ante Mandić, predsjednik uprave IN2 Grupe, jedne od vodećih softverskih kompanija na ovim prostorima, koji je istaknuo probleme niskih ulaganju u informatičko tržište u RH, Marina Kralj Miliša, dipl. ing. članica uprave tvrtke Končar, koja je na živom primjeru pokazala kako se može nadvladati kriza unutar poduzeća, Andrea Cmrečki, dipl. ing., koja  je predstavila svoj projekt DaVida’s, prof. dr. sc. Slavko Kulić, koji je oštro iskritizirao obrazovni sustav u Republici Hrvatskoj i naglasio potrebu razvijanja svijesti o ovisnosti ljudi o okolišu, te mr. sc. Ivan Huljak iz Hrvatske narodne banke, koji je pružio detaljan uvid u temu kredita vezanih uz franak.

Treći dan kongresa otvorio je prof. dr. sc. Petar Novoselac s predavanjem  na temu „Kaznena djela protiv gospodarstva u novom Kaznenom zakonu”, zatim je predavanje održao Nadan Vidošević, dipl. oec, predsjednik Hrvatske gospodarske komore na temu „Paradigma hrvatske ekonomske krize”,te zavržno predavanje koje je održao doc. dr. sc. Zdenko Babić s Pravnog fakulteta pod nazivom „Ekonomska kriza u Hrvatskoj – socijalne posljedice i (ne)adekvatnost odgovora ekonomske i socijalne politike“.