3. Kongres studenata prava

Kongres studenata prava treći je put održan pod nazivom „Međunarodne migracije, izbjegličko pravo i bezdržavjanstvo“, u razdoblju od 12. – 14. listopada 2011. u Vijećnici Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Kongres se održao pod visokim  pokroviteljstvom UNHCR-a (UN-ove agencije za izbjeglice) i na njemu je sudjelovalo otprilike stotinu studenata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovaj Kongres još je jedan u nizu na kojem su predavanja na temu međunarodnih migracija,izbjegličkog prava i apatridije održali mnogi  uvaženi gosti.

Prvog dana Kongresa, studente i goste pozdravili su prof. dr. sc. Zoran Parać, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Danko Relić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Jasna Barberić, predstavnica UNHCR-a Hrvatska i Tea Dabić, predsjednica organizacijskog odbora.

Predavanje pod nazivom „Bezdržavljanstvo u usporednom i hrvatskom pravu“ održao je prof. dr. sc. Dragan Medvedović, profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a drugo predavanje pod nazivom „Suvremene međunarodne migracije,državljanstvo i kolektivna kulturna prava“  prof. dr. sc Milan Mesić, profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Drugi dan kongresa predavanja su održali: prof. dr. sc. Davorin Lapaš, profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pod nazivom „Uvod u međunarodno izbjegličko pravo“, prof . dr. sc Zlata Đurđević, profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pod nazivom „Pravo na azil u RH“, mr. sc. Goranka Lalić Novak, s Društvenog Veleučilišta, pod nazivom „Razvoj sustava azila u RH“ i Mario Pavlović, voditelj odjela za povrat i reintegraciju, UNHCR Hrvatska, pod nazivom „Povrat  i reintegracija izbjeglica u RH“.

Posljednji dan Kongresa predavanja su održali: mr.sc.Ivana Vukorepa s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zgrebu, pod nazivom “Radne migracije u EU s posebnim naglaskom na slobodu kretanja radnika“, Terence Pike, predstavnik UNHCR-a u RH, pod nazivom “Role of UNHCR in world and Croatia“, te sudac Ustavnog suda RH Mate Arlović, pod nazivom “Ustavna i konvencijska jamstva zaštite nacionalnih manjina u RH“.

Zatim je uslijedila završna svečanost i podjela diploma.